Radio Simplu

5 dintre cele mai importante bătălii duse de Grecia antică

Grecia antică a format alianțe cum nicio altă civilizație dinaintea ei a putut să creeze.

Acest ansamblu masiv de orașe stat a dus la existența a numeroase armate care era mai coordonate și mai puternice decât orice ar fi putut să vadă lumea vreodată.

mai jos vei putea găsi o listă cu 5 dintre cele mai importante bătălii duse de Grecia antică care au modifica pentru totdeauna cursul istoriei și progresul societății.

 

1. Bătălia de la Marathon, 490 î.Hr.

Bătălia de la Marathon care a avut loc în timpul primei invazii persane în Grecia a fost dusă între forțele combinate ale Atenei și ale orașului Plataea împotriva armatei persane a Regelui Darius.

Darius a încercat să invadeze Greia după ce populația din Atena au trimis ajutor în Ionia pentru a ajuta revolta împotriva perșilor.

 

După ce revolta s-a stopat, regele furios și-a orientat atenția către Grecia, mai întâi capturând Eretria și apoi navigând către Marathon pentru a se răzbuna.

 

Cu toate că erau depășite numeric, forțele grecești a reușit să învingă armata persană prost înarmată după doar 5 zile. dariu și-a petrecut restul vieții reconstruindu-și armata pentru o altă invazie, dar următoarea șansă spre succes a apărut abia după moartea sa când fiul său Xerxes a condus trupele acolo.

 

Această bătălie a fost foarte importantă deoarece a dovedit lumii faptul că perșii puteau fi înfrânți.

 

2. Bătălia de la Salamina, 480 î.Hr.

Dusă în anul 480 î.Hr., bătălia de la Salamina a fost una dintre cele mai importante bătălii navale ale Greciei antice.

 

Încă o dată, orașele-stat ale Greciei antice s-au luptat cu inamicul veșnic, Persia; bătălia a avut loc în strâmtoarea de lângă Insula Salamina, în apropiere de Atena.

 

Deși erau depășiți numeric din nou și pierduseră ultimele două bătălii, armata navală greacă îndrumată de către generalul atenian Themistocle a pornit o nouă luptă cu flota persană.

 

Armata persană condusă de Xerxes a navigat spre strâmtoare în efortul de a bloca ambele intrări, dar condițiile naturale au făcut dificilă manevrarea navei, așa că perșii s-au panicat.

 

Armata grecească a profitat de asta  și a format o blocadă, a scufundat și capturat cele mai multe dintre navele oponente. Înfrângerea de la Salamina a făcut ca războiul să fie în favoarea Greciei și ca Persia să fie înfrântă.

 

3. Bătălia de la Termopile, 480 î.Hr.

O altă bătălie marcantă în perioada invaziilor persane a fost cea de la Termopile care a și devenit o poveste de legendă, cimentând numele spartanilor în conștiința colectivă.

 

Ea a fost dusă sub conducerea Regelui spartan Leonidas și a avut loc în același timp cu bătălia navală de la Artemisia.

În timp ce ciocnirea a 7 000 de greci puternici și 100 000-300 000 de perși a avut loc, Regele Leonidas a reuși săăfacă astfel încât micile lui forțe să blocheze singurul drum pe care perșii îl puteau folosi pentru a intra pe câmpul de luptă.

 

Acest plan s-a întors împotriva lui totuși când deja trecuseră 2 zile din război și armata grecească a fost trădată de un locuitor care le-a spus perșilor de micul pasaj secret care ducea în spatele liniilor grecești.

 

Auzind despre trădare, Regele Leonidas și-a condus grupul de luptători de la intrarea principală la pasajul secret pentru a bloca armata ce urma să apară.

 

Deși Persia a câștigat bătălia, actele eroice ale unui mic grup de luptători au fost onorate de-a lungul istoriei.

 

4. Bătălia de la Cheronea, 338 î.Hr.

Declinul imperiului grecesc și conducerea ulterioară a Macedoniei sub Alexandru cel Mare a fost rezultatul direct al bătăliei de la Cheronea care a avut loc în 338 î.Hr. între orașele-stat grecești și forțele lui Filip II Macedon.

 

Deși Filip a adus pacea în Grecia care se războia intern constant, declarația sa de conducere a devenit prea mult pentru independența și patriotismul grecesc.

 

În timp ce Atena încerca să se depărteze de conducerea lui formând o alianță cu un alt oraș pe care Filip încerca să îl cucerească, el a decis să declare război acelui oraș.

 

Bătălia a fost într-un punct mort timp de câteva luni în care forțele lui Filip au avansat în regiune și au încercat să cucerească Teba și Atena, moment în care armata lui macedoniană uriașă a distrus cu ușurință forțele grecești.

 

5. Bătălia de la Aegosopotami, 405 î.Hr.

Bătălia de la Aegosopotami a fost ultima bătălie majoră din cadrul războiului Peloponesiac.

Flota spartană condusă de comandantul Lisandru aproape a șters toată flota ateniană. Doar 9 nave au scăpat dintre care una a reușit să avertizeze Atena despre evenimentul oribil.

 

Oamenii curajoși și loiali din Atena au fost devastați și s-au predat doar când întreaga populație a fost pe punctul de a muri de foame.

 

Add comment