Radio Simplu

3 capcane în care ne atrag majoritatea jurnaliștilor

În epoca noastră și a tehnologiei, a informației, ne confruntăm în mod inevitabil cu știri false. Pentru acest fenomen există acum un termen special – post-adevăr, chiar a devenit cuvântul anului, în conformitate cu versiunea dictionarului Oxford. Limita dintre adevăr și ficțiune este ștearsă și devine neimportantă pentru jurnaliști. Pentru a nu fi victimă la propaganda și manipularea unor surse media fără scrupule, este important să înțelegi principiile acestui sistem. Este necesar să afli despre modalitățile de a manipula publicul, care te va ajuta să te simți mai în siguranță, mai liber în spațiul mediatic de astăzi.

1. Nota subiectivă
Compară cele două titluri ale unei singure știri: „Un student disperat din cauza sărăciei ajunge la o crimă” și „Ticălosul a jefuit pensionarul și l-a amenințat cu represalii”. De acord, aceste exemple formează o atitudine diferită față de criminal. În primul caz, vrei să îl faci să regrete, iar în al doilea – să îl pedepsești. Cititorul, care nu cunoaște faptele reale, nu poate judeca cu rațiune despre știri, deci el preia punctul de vedere al jurnalistului.

2. Interviurile din stradă
Statisticile și sondajele sunt argumente puternice care sunt de încredere, deci jurnaliștilor le place să se refere la ele. Așa că de multe ori încep propriile lor sondaje. Ai observat câte reviste, ziare și site-uri de informare colectează opiniile cititorilor, experților sau aleatorii și apoi trageți concluzii după ele? Deci, sociologii nu ne sfătuiesc.

3. Scoaterea din context
Persoanele publice după interviu sunt adesea nemulțumite de rezultatul conversației, pe care apoi o scriu în mod sincer în conturile lor în rețelele sociale. Acest lucru se datorează faptului că jurnaliștii nu transmit esența conversației, ci folosesc replici individuale și le dau un nou înțeles. Imaginează-ți că ai vorbit despre cum în școala primară te-ai îndrăgostit de un jucător de fotbal, iar jurnalistul a scris despre el, omisând detaliile despre școală. Fără acest amendament, alții ar putea crede că ești îndrăgostită chiar acum. Deci, de obicei se nasc zvonuri.

Add comment